Φορείς

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΜΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΓΠΑ, Συντονιστής)

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) είναι το τρίτο σε αρχαιότητα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας. Υπηρετεί τις γεωργικές επιστήμες από το 1920 και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1.500 ερευνητικών προγραμμάτων από το 2002 τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Τα μέλη του προσωπικού του ΓΠΑ έχουν δημιουργήσει πολλές συνεργασίες με Ευρωπαϊκές και Διεθνής ερευνητικές ομάδες, με τακτική ανταλλαγή φοιτητών μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, διμερείς ενέργειες με διεθνή πανεπιστήμια και σημαντικές και μακροπρόθεσμες συνεργασίες. Το Εργαστήρια Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων (ΕΜEΤ) του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (ΕΤΔΑ), του Γ.Π.Α. είναι πλήρως εξοπλισμένο και διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για την υποστήριξη διάφορων ερευνητικών προγραμμάτων. Την ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου αποτελούν 3 μεταδιδακτορικοί ερευνητές, 10 υποψήφιοι διδάκτορες και 10 μεταπτυχιακοί φοιτητές που εργάζονται σε ερευνητικά αντικείμενα όπως η αξιοποίηση ανανεώσιμων πρώτων υλών προς ανάπτυξη βιοδιυλιστηρίων, η βιομηχανική βιοτεχνολογία, ο σχεδιασμός βιοδιεργασιών και βιοδιυλιστηρίων με χρήση κατάλληλων λογισμικών, η εκπόνηση τεχνο-οικονομικών μελετών και η ανάλυση κύκλου ζωής. Η ερευνητική ομάδα του ΓΠΑ έχει συμμετάσχει από το 2011 σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς και τη βιομηχανία, με συνολική χρηματοδότηση μεγαλύτερη από 6.000.000 € για έρευνα που σχετίζεται με τους προαναφερθέντες ερευνητικούς τομείς.

CHIMAR HELLAS A.E. A.B.E.E.

Η CHIMAR HELLAS Α.E. αποτελεί καινοτόμο επιχείρηση με διεθνή δραστηριοποίηση στη βιομηχανική έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση ανταγωνιστικής τεχνολογίας για την βιομηχανική παραγωγή συγκολλητικών ουσιών και συναφών χημικών προϊόντων.
Τα προϊόντα αυτά εφαρμόζονται στη βιομηχανική παραγωγή σύνθετης ξυλείας (MDF, νοβοπάν, OSB, κοντραπλακέ, χαρτιά εμποτισμού κτλ).
Η εταιρία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο προϊόντων και τεχνολογιών σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι εγκαταστάσεις της στην περιοχή Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν χημικό-τεχνικό εργαστήριο, γραφεία διοίκησης, πιλοτική εγκατάσταση παραγωγής ρητινών, πιλοτική εγκατάσταση παραγωγής ξυλοσανίδων και βιομηχανική μονάδα παραγωγής χημικών επί παραγγελία.
Η εταιρία συγκροτείται σήμερα από μία δυναμική ομάδα 30 ατόμων, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αποτελούν επιστήμονες υψηλής κατάρτισης, με γνώση, δεξιότητες και μοναδική εμπειρία στο αντικείμενο του κλάδου.
Η CHIMAR έχει σχεδόν 100% εξαγωγικό χαρακτήρα και εμπειρία περισσότερο από 40 χρόνια. Η τεχνολογία της προστατεύεται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας διεθνώς και έχει χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανίες σε 40 και πλέον χώρες του κόσμου.
Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής νοβοπάν και MDF παράγονται ετησίως χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία και υπηρεσίες της CHIMAR.
Συγκεκριμένα τα πεδία δραστηριοποίησης είναι:

  • Βιομηχανική έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση καινοτόμου και ανταγωνιστικής τεχνολογίας (με παραχώρηση δικαιώματος χρήσης, licensing) για τη βιομηχανική παραγωγή χημικών προϊόντων και συγκολλητικών ουσιών και την εφαρμογή τους στην βιομηχανία σύνθετης ξυλείας σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.
  • Τεχνική Υποστήριξη (εξ αποστάσεως και επιτόπου) και εκπαίδευση προσωπικού βιομηχανιών συγκολλητικών ρητινών και
    σύνθετης ξυλείας.
  • Υπηρεσίες Ε&Α προς τρίτους, ανάπτυξη προϊόντων και τεχνολογιών σε εργαστηριακή/πιλοτική και βιομηχανική κλίμακα.
  • Συμμετοχή σε επιδοτούμενα συνεργατικά ερευνητικά έργα (Εθνικά & Ευρωπαϊκά) με έμφαση στην ανάπτυξη και προώθηση πράσινων τεχνολογιών και προϊόντων.
  • Κατά παραγγελία παραγωγή χημικών προϊόντων του κλάδου σε βιομηχανική κλίμακα (π.χ. βελτιωτικά και σκληρυντικά ρητινών).
  • Ειδικές μετρήσεις, αναλύσεις, δοκιμές και αξιολόγηση με βάση τα διεθνή πρότυπα σε συγκολλητικές ρητίνες, χημικά πρόσθετα και προϊόντα σύνθετης ξυλείας.
  • Το εργαστήριο της CHIMAR είναι το μοναδικό στην Ελλάδα διαπιστευμένο εργαστήριο για τον προσδιορισμό της έκλυσης φορμαλδεΰδης από ξυλοσανίδες και έπιπλα, με τις μεθόδους ανάλυσης αερίων (gas analysis – ΕΛΟΤ EN ISO 12460-3) και διάτρησης (perforator – ΕΛΟΤ EN ISO 12460-5).
  • Αντιπροσώπευση, διανομή και εγκατάσταση βιομηχανικών συστημάτων πρόληψης και προστασίας από φωτιές και εκρήξεις καθώς και εξοπλισμού κινούμενων μεταλλοταινιών.

Ελληνικά Πετρέλαια Δ.Ε.Π.Π.Π. Α.Ε.

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ιδρύθηκαν το 1998 και αποτελούν έναν από τους κορυφαίους Ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες σε 7 χώρες. Οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX: ELPE) και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE: HLPD). Μέτοχοι είναι η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. (42,6%) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (35,5%) ενώ το υπόλοιπο ελεύθερα διαπραγματεύσιμο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (15,3%) και ιδιώτες (6,6%) επενδυτές. Ένας δυναμικός Όμιλος με στέρεες βάσεις, που πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η σταδιακή μετεξέλιξή του από πετρελαϊκή σε ενεργειακή δύναμη συνοδεύεται από διεθνείς δραστηριότητες, επεκτάσεις και συμμαχίες, αλλά και από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με επιλεγμένες κερδοφόρες επενδύσεις σε νέους τομείς. Το εύρος των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνει:

  • Εφοδιασμός, Διύλιση και Εμπορία πετρελαιοειδών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Λιανική Εμπορία πετρελαιοειδών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Παραγωγή και Εμπορία Χημικών/Πετροχημικών.
  • Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων.
  • Παραγωγή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας.
  • Παραγωγή και Εμπορία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Παροχή Μελετών και Τεχνικών Υπηρεσιών για τεχνικά έργα συναφή με θέματα υδρογονανθράκων.
  • Συμμετοχή στη μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων (αγωγοί, θαλάσσιες μεταφορές).

Ο Όμιλος, την τελευταία πενταετία υλοποίησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €3 δις περίπου, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η ολοκλήρωση της μεγαλύτερης ιδιωτικής βιομηχανικής επένδυσης στην Ελλάδα, που αφορά στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση του διυλιστηρίου Ελευσίνας. Το νέο διυλιστήριο υποστηρίζει ουσιαστικά την κερδοφορία του Ομίλου, ενώ παράλληλα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την απασχόληση και την εθνική οικονομία.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Χημικών Μηχανικών (ΑΠΘ)

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο. Συνολικά περιλαμβάνει 10 σχολές, που συγκροτούνται από 40 τμήματα και 1 μονοτμηματική σχολή. Λειτουργούν 61 Κλινικές (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής), 295 θεσμοθετημένα Εργαστήρια και 23 Σπουδαστήρια. Ειδικότερα το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε το 1972 με το προσωπικό του να κατανέμεται σε τέσσερις Τομείς που καλύπτουν τις κύριες εκπαιδευτικές, επιστημονικές και ερευνητικές περιοχές δραστηριότητας του Τμήματος:

  • Τομέας Χημείας
  • Τομέας Ανάλυσης Σχεδιασμού και Ρύθμισης των Χημικών Διεργασιών και Εγκαταστάσεων (T.Α.Σ.Ρ.Χ.Δ.Ε.)
  • Τομέας Φυσικών Διεργασιών και Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής (T.Φ.Δ.Ε.Θ.)
  • Τομέας Τεχνολογιών

Στον Τομέα Α.Σ.Ρ.Χ.Δ.Ε. υπάγεται το θεσμοθετημένο Εργαστήριο Β‘ Χημικής Μηχανικής (ΦΕΚ 165/30-6-1976) που συμμετέχει στο έργο εκπροσωπώντας το ΑΠΘ.

Το Εργαστήριο Β’ Χημικής Μηχανικής με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθ. Χ. Χατζηδούκα διαθέτει μακροχρόνια ερευνητική εμπειρία στις χημικές και βιοχημικές διεργασίες, στην αειφορία της λειτουργίας τους για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων (βιοπολυμερών και βιοχημικών προϊόντων) με επιλεγμένες ιδιότητες, και στην επίλυση σύνθετων τεχνολογικών προβλημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ελεγχόμενη λειτουργία των παραγωγικών διεργασιών, στη δυναμική τους συμπεριφορά, στην ταυτοποίηση των προϊόντων και την παρακολούθηση της εξέλιξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής βελτιστοποίησης των ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών απόδοσης των διεργασιών που μελετώνται. Το εργαστήριο διαθέτει εξοπλισμό και πειραματικές διατάξεις για μικροβιακές καλλιέργειες και φωτοσυνθετικές καλλιέργειες, για επεξεργασία και χαρακτηρισμό βιομάζας (μικροφυκών, λιγνοκυτταρινικής, μικροβιακής), για ενζυμικές αντιδράσεις υπό ελεγχόμενες συνθήκες και για την παραγωγή και χαρακτηρισμό βιοπολυμερών και βιοχημικών προϊόντων.

Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Το ΕΚΕΤΑ ιδρύθηκε το 2000 και αποτελεί ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και βρίσκεται στην 18η θέση των ευρωπαϊκών φορέων έρευνας που συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Μέχρι τώρα, έχει επιδείξει σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα σε ερευνητικές περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την κοινωνία όπως:
Ενέργεια, Περιβάλλον, Νέα Λειτουργικά Υλικά, Βιομηχανικές Διεργασίες, Πληροφορική, Τηλεματική, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Αγροβιοτεχνολογία, Επιστήμες Υγείας, Μηχανοτρονική, Αγροτεχνολογία καθώς επίσης και σε διάφορες διαθεματικές επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές που προκύπτουν από τα παραπάνω.

Ινστιτούτα

Στη σημερινή του μορφή το Κέντρο περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε (5) ινστιτούτα:

  • Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) Βιώσιμη και Καθαρή Ενέργεια, Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες, Χημικές και Βιοχημικές Διαδικασίες, Προηγμένα Λειτουργικά Υλικά
  • Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) Πληροφορική, Τηλεματική και Τηλεπικοινωνίες
  • Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) Βιώσιμη Κινητικότητα και Συνδυασμένες Μεταφορές
  • Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) Αγροβιοτεχνολογία, Μεταφραστική Ιατρική Έρευνα, Πληροφορική Βιοδεδομένων Μεγάλης Κλίμακας
  • Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) Μηχανοτρονική, Αγροτεχνολογία, Βιοιατρική, Κινησιολογία Δραστηριότητα

Στο ΕΚΕΤΑ σήμερα εργάζονται περισσότερα από 1000 άτομα στην πλειοψηφία τους επιστήμονες.

Το ΕΚΕΤΑ έχει λάβει πολλά βραβεία και σημαντικές διακρίσεις όπως το European Descartes Prize, European Research Council (ERC) Advanced Grant, Microsoft International Contest Prize, the Trading Agents Competition Award και πολλά άλλα ενώ κατατάσσεται στα 20 πρώτα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Κέντρα με βάση την υψηλή συμμετοχή του στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Η2020.

Το ΕΚΕΤΑ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 1.200 ερευνητικά έργα (με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 450 Μ€ και με περισσότερες από 1.100 διεθνείς συνεργασίες) χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού
(Ευρώπη, Ασία και Αμερική) και το Ελληνικό δημόσιο μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Τα ερευνητικά αποτελέσματα του ΕΚΕΤΑ (περισσότερα από 350 άρθρα/έτος) έχουν σημαντική διεθνή επιστημονική απήχηση (περισσότερες από 7.100 ετεροαναφορές/έτος)

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Κέντρου έχουν οδηγήσει στη δημιουργία 4 εταιρειών τεχνοβλαστών – spin offs.

Το ΕΚΕΤΑ είναι ο πρώτος ελληνικός ερευνητικός φορέας που αναγνωρίζεται από την Ε.Ε. (2012) ότι σέβεται τις αρχές της “Χάρτας του Ερευνητή και του Κώδικα Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών”.

ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Η εταιρία ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ αποτελεί μία εταιρία παροχής εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών σε δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της διαχείρισης και οργάνωσης των έργων, της διάχυσης και δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων και της οργάνωσης και υλοποίησης βιομηχανικής έρευνας από τους τελικούς χρήστες. Διαθέτει ομάδα επιστημόνων (χημικούς, χημικούς μηχανικούς, βιολόγους, γεωπόνους, οικονομολόγους) σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία με εξειδικευμένες γνώσεις στις βιοτεχνολογικές εφαρμογές. Τα ενδιαφέροντα και το πεδίο δράσης της εταιρίας αφορούν στην ανάπτυξη καινοτόμων βιοδιεργασιών, στην αξιοποίηση μικροοργανισμών και φυτικών παρασκευασμάτων για την α) εκμετάλλευση αποβλήτων, παραπροϊόντων και υποπροϊόντων, β) την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, γ) την παραγωγή νέων λειτουργικών τροφίμων, δ) την ανάπτυξη διαφοροποιημένων/βελτιωμένων προϊόντων ή διεργασιών, ε) τη μελέτη βιοδραστικών ουσιών σε ζώα και ανθρώπους, στ) τη παραγωγή βιοσύνθετων και βιοαποικοδομήσιμων προϊόντων.