ΕΕ1. Ανάπτυξη βιοδιυλιστηρίου και ανάλυση αγοράς
Το ΓΠΑ θα βελτιστοποιήσει το διαχωρισμό προϊόντων προστιθέμενης αξίας από τα απόβλητα (κλάσματα πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά, ελεύθερα σάκχαρα, d-λεμονένιο, έλαια, πηκτίνες και πρωτεΐνες υψηλής καθαρότητας). Το ΑΠΘ και το ΓΠΑ θα βελτιστοποιήσουν την θερμοχημική και ενζυμική επεξεργασία των στερεών (κυρίως λιγνοκυτταρινούχα βιομάζα) προς παραγωγή πηγών άνθρακα για την παραγωγή μικροβιακών λιπιδίων. Το ΓΠΑ θα αναπτύξει μία καινοτόμα βιοδιεργασία 2 σταδίων για την παραγωγή θρεπτικού μέσου.
ΕΕ2. Βελτιστοποίηση παραγωγής μικροβιακών λιπιδίων για τη σύνθεση βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών
Το ΓΠΑ θα επιλέξει στελέχη ελαιογόνων ζυμών για βέλτιστη παραγωγή μικροβιακών λιπιδίων με χρήση των ελεύθερων σακχάρων από τις φλούδες πορτοκαλιών ή/και των υδρολυμάτων κυτταρίνης/ημικυτταρίνης. Το ΑΠΘ και το ΓΠΑ θα βελτιστοποιήσουν την παραγωγή λιπιδίων σε ζυμώσεις ημισυνεχούς ή συνεχούς λειτουργίας σε εργαστηριακούς βιοαντιδραστήρες. Το ΑΠΘ θα αναπτύξει μαθηματικό μοντέλο για την προσομοίωση της παραγωγής λιπιδίων και την ανάπτυξη στρατηγικών τροφοδοσίας του θρεπτικού μέσου. Το ΓΠΑ θα αναπτύξει αειφόρο μέθοδο ανάκτησης των λιπιδίων που θα βασίζεται στη συνδυαστική χρήση ενζύμων ή/και d-λεμονενίου.
ΕΕ3. Παραγωγή βιοκαυσίμων και χημικών υψηλής προστιθέμενης αξίας
Το ΕΚΕΤΑ θα συγκρίνει 3 τεχνολογίες για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Αρχικά, θα αναπτυχθεί η τεχνολογία της υδροθερμικής υγροποίησης βιομάζας για παραγωγή βιο-ελαίου (ΕΚΕΤΑ) με χρήση είτε του υπολειπόμενου κλάσματος βιομάζας που παραλαμβάνεται από τις διεργασίες διύλισης που θα αναπτυχθούν στην ΕΕ1 (Διεργασία 1) είτε τα κύτταρα ζυμών χωρίς πρότερο διαχωρισμό των ενδοκυτταρικών λιπιδίων (Διεργασία 2). Στη συνέχεια, θα διερευνηθεί η υδρογονοεπεξεργασία του παραγόμενου βιο-ελαίου. Θα μελετηθεί επίσης η υδρογονοεπεξεργασία των μικροβιακών λιπιδίων μετά τον διαχωρισμό τους από την κυτταρική μάζα (Διεργασία 3). H τεχνολογία θα αναπτυχθεί στο ΕΚΕΤΑ, ενώ τελικός αποδέκτης των αποτελεσμάτων της ΕΕ3 θα είναι τα ΕΛΠΕ. Το ΓΠΑ θα αναπτύξει βιοδιεργασίες παραγωγής βιολιπαντικών.
ΕΕ4. Παραγωγή συγκολλητικών υλικών από πρωτεΐνες και πηκτίνες
Η CHIMAR θα παράξει συγκολλητικές ρητίνες με χρήση πηκτινών και πρωτεϊνών (ΕΕ1) και θα μελετήσει τις φυσικοχημικές τους ιδιότητες. Θα κατασκευαστούν μοριοσανίδες και σανίδες αντικολλητικών φύλλων (κοντραπλακέ) με τις παραχθείσες συγκολλητικές ουσίες και θα προσδιοριστούν οι φυσικομηχανικές ιδιότητές τους.
ΕΕ5. Εφαρμογή των βέλτιστων τεχνολογιών σε πιλοτική κλίμακα
Στην ΕΕ5 θα εφαρμοστούν οι επιλεγμένες διεργασίες σε (ημι)πιλοτική κλίμακα. Τα παραγόμενα βιοκαύσιμα και χημικά θα αξιολογηθούν από τα ΕΛΠΕ και τη CHIMAR.
ΕΕ6. Σχεδιασμός εγκατάστασης βιοδιυλιστηρίου και αξιολόγηση αειφορίας
Στην ΕΕ6 όλοι οι φορείς θα πραγματοποιήσουν σχεδιασμό των διεργασιών, οι οποίες θα συγκριθούν ως προς το οικονομικό και περιβαλλοντικό δυναμικό τους με χρήση κατάλληλων λογισμικών. Τα αποτελέσματα της ΕΕ6 θα αξιοποιηθούν για να κατευθύνουν τις ερευνητικές δράσεις στις ΕΕ 1-4.